top of page

טיפול רגשי לילדים

מאת: תמי צביאלי עידן, פסיכולוגית קלינית מומחית


שהנפש כואבת היא מראה זאת בדרכים שונות. יש ילדים הנוטים להחצין את תחושותיהם -חוסר שקט, התפרצויות, ריבים, מעשים שנועדו להכעיס באופן מכוון. ילדים אחרים נוטים להפנמה - דבר שיכול להתבטא בעצב, התכנסות, חרדה ומחושים גופניים (כאבי ראש, בטן, עייפות מתמשכת). חשוב לדעת כי ניתן לעזור לילד במצוקה, לתמוך בו, לכוון אותו ולהעצים את כוחות ההתמודדות והחוסן הנפשי שלו. ליווי מקצועי לילד ולהורים בתקופה של קושי רגשי  מוביל לעיבוד הקשיים הרגשיים אצל הילד, חיזוק הדימוי העצמי שלו ושינוי התנהגותי.

 

כשם שאנו הולכים לטפל בגוף כשהוא חולה, נלך לקבל טיפול גם עבור הנפש -  שמישהו ישמע את קולה. עבור אנשים רבים הצעד לפניה לטיפול הוא צעד מסובך ומעלה חששות רבים. קיים הפחד לשים את ציפור הנפש שלנו בידיו של מישהו אחר, הפחד לשמוע את מה שציפור הנפש אומרת לנו ואף החשש לגלות דברים שלא ידענו על עצמינו ועל האופן שבו אנו פועלים. פעמים רבות הסיבה שמובילה אותנו לטיפול הופכת במהלך המפגשים למשנית, ומגלים סיבה אחרת שכלל לא ידענו על קיומה.
 

ילדים מרגישים את ציפור הנפש היטב, והם פועלים לפי העוצמה שבה הם חשים את הרגשות. אך לא תמיד הם יודעים להבין מה קורה להם, ולמה הם מרגישים את מה שהם מרגישים. לפעמים לאורך השנים אובד המגע עם קולה של ציפור הנפש. הילד לומד שלא תמיד כדאי לו להרגיש ואפילו כדאי להסתיר. במהלך טיפול רגשי נפגשים שני אנשים בחדר, המטפל והמטופל, ויוצאים למסע משותף שאחת ממטרותיו היא לשמוע את הציפור. היא זקוקה לתנאים מסוימים בכדי להשמיע את קולה. שקט, תשומת לב, קבלה. ובעיקר היא זקוקה למישהו שמוכן להקשיב ושמבין את שפתה. 
 

לעיתים השפה המועדפת על הילד או המתבגר אינה שיחה, אלא משחק, תנועה ויצירה. כאשר שיחות ושאלות נחוות על ידי הילד כמציקות או מביכות – במקרים כאלה הטיפול הרגשי שעשוי להתאים לו ביותר הוא טיפול באמצעות משחק, תנועה, דרמה וכדומה. בדרך זו מתאפשרת השתחררות ספונטאנית המציעה למטופל דרך ליצור קשר עם העצמי היצירתי שלו, להתחבר לכוחותיו ולממש את פוטנציאל הצמיחה שבו.

bottom of page