top of page

כיצד מסייע מבדק קשב וריכוז מוקסו (MOXO) 
באבחון המקור לקשיים חברתיים ורגשיים

עירית כהן


כיצד משפיעה הפרעת קשב וריכוז על יחסים בין-אישיים וחברתיים?

הפרעת קשב וריכוז היא לקות נוירולוגית  מולדת  אשר פוגעת ביכולות ניהוליות. היא גורמת לקשיי מיקוד, קושי בשימור קשב, היסח דעת, קשיי התארגנות וניהול זמן  ועוד. היות והקושי הביצועי בתפקוד נובע מליקויים במערכת הוויסות של הילד, הפרעת הקשב והריכוז גורמת גם לושי בויסות התגובות הרגשיות ולכן ההפרעה משפיעה לא רק על היכולות הלימודיות ועל התפקוד בבית הספר, אלא גם מלווה במקרים רבים בקשיים בתקשורת בין אישית ובתקשורת חברתית.

ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, סובלים לא פעם מקשיים חברתיים וקשיים בתקשורת בין-אישית עקב הקושי שלהם בויסות רגשי, בהימנעות מתגובות אימפולסיביות ועקב נטייתם להסתבך בעימותים. בשל התנהגויות אלה הם סובלים מעימותים עם הסביבה, דחייה ובדידות חברתית, ואפילו חרם חברתי, אשר משפיעים על דימויים העצמי ועל מצב רוחם. הפרעות קשב וריכוז משפיעות גם על  היחסים הבין-אישים במשפחה: הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז מדווחים על עימותים ותסכולים, וכן על קשיים ביחסים עם האחים, אשר מלווים לא פעם בכעס, קנאה וריבים.

לכן, כאשר  הילד סובל מקשיים חברתיים ורגשיים, נכון לערוך אבחון הכולל לא רק מבדקים פסיכולוגיים אלא גם מבחן קשב וריכוז ממוחשב, זאת על מנת להבין באופן מדויק ומעמיק יותר את מקור הקושי ולדעת כיצד לסייע לילד באופן היעיל ביותר.

תאור מקרה

שי (שם בדוי), ילדה בת 12.5, תלמידת כיתה ז' בחטיבת ביניים ברחובות, הופנתה על ידי הוריה לאבחון פסיכודידטי ואבחון קשב וריכוז במכון שילת עקב קשיים חברתיים ורגשיים וקושי להתרכז בשיעורים. ההורים דיווחו כי לשי מצבי רוח הפכפכים ודימוי עצמי הנע בין הערכה עצמית לתחושת נחיתות. היא תוארה כילדה מהירת תגובה, שתגובותיה אימפולסיביות וקיצוניות. כמו כן תוארו קשיים בתקשורת חברתית וקושי בשמירה על  קשרים חברתיים לאורך זמן. תפקודה הלימודי של שי היה ברמה טובה, אולם היא חשה קושי להתרכז בשיעורים וכן התקשתה לארגן את הזמן נכון לפני מבחנים, מה שגרם לה ללחץ ול"חרדת בחינות".

האבחון של שי נשען על מספר מקורות מידע, ביניהם, שאלון הורים ומורים, שיחות עם ההורים ועם שי, מערך מבחנים פסיכולוגיים, דידקטיים ומבדקי קשב וריכוז וכן תצפית קלינית מאופן התמודדותה של שי בעת ביצוע מטלות.

במהלך האבחון שי הרשימה כילדה נבונה מאד ובוגרת, יצרה קשר טוב עם הפסיכולוגית המאבחנת ושיתפה פעולה. יחד עם זאת, סגנון עבודתה היה  מהיר מאוד, ונראה היה כי אינה מתעכבת מספיק זמן בכדי לחשוב וכי  היא אימפולסיבית בתגובותיה. תוצאות האבחון הפסיכולוגי הראו כי תפקודה הקוגניטיבי של שי מעל הממוצע, אם כי  נראו פערים משמעותיים בין תתי המבחנים השונים. נראה היה כי בחלק מהמבחנים היא מגייסת את כל כוחותיה ובחלק מהם היא מתעייפת במהירות.

לשם בדיקת תחום הקשב והריכוז נערך מבחן מוקסו MOXO – בדיקה ממוחשבת להערכת תפקודי הקשב. ממצאי הבדיקה הראו על קושי משמעותי בשלושה מתוך ארבעת התחומים הנמדדים אשר קשורים לקשב וריכוז.  במדד התזמון - היכולת של הנבדקת לווסת ביצוע ולהגיב כנדרש  במסגרת הזמן המוקצה למטלה – נמצאה שי  נמוכה מהנורמה בדרגת חומרה בינונית. במדד האימפולסיביות - היכולת לווסת ביצוע ולמנוע תגובה בזמן הופעת אלמנט שלילי – נמצאה שי  נמוכה מהנורמה בדרגת חומרה גבוהה. במדד הקשב  - היכולת לזהות את הגירוי, לעבד אותו ולהגיב אליו כנדרש - רמת הקשב נמצאה נמוכה מהנורמה ברמת חומרה נמוכה. במדד ההיפראקטיביות  - היכולת להימנע מתגובות עודפות, אשר אינן חלק מדרישות המטלה - נמצאה בטווח הנמוך של הנורמה.

תוצאות מבחן הקשב והריכוז מראות כי  קיימת סבירות גבוהה כי לשי הפרעת קשב וריכוז.

במהלך המבחנים הפסיכולוגיים ההשלכתיים ניכרה מוסחות רגשית והיה רושם כי שי מוצפת בתחושות רגשיות המשתלטות על החשיבה ההגיונית שלה.  המבחנים הראו כי לשי דימוי עצמי נמוך, שהיא חווה לחצים רבים, הן מבחינה חברתית והן מבחינת הציפיות של הסביבה ממנה ובעקבות כך חשה שי תחושות של חרדה ושל דכדוך.  

תוצאות מבחן הקשב והריכוז מראות כי  קיימת סבירות גבוהה כי לשי הפרעת קשב וריכוז. 

במהלך המבחנים הפסיכולוגיים ההשלכתיים ניכרה מוסחות רגשית והיה רושם כי שי מוצפת בתחושות רגשיות המשתלטות על החשיבה ההגיונית שלה.  המבחנים הראו כי לשי דימוי עצמי נמוך, שהיא חווה לחצים רבים, הן מבחינה חברתית והן מבחינת הציפיות של הסביבה ממנה ובעקבות כך חשה שי תחושות של חרדה ושל דכדוך.  
 

מסקנה

המקרה של שי ממחיש את הקשר בין קשייה החברתיים והרגשיים של שי ובין הפרעת הקשב והריכוז. התבוננות בחוויה הרגשית של ילדים רבים עם הפרעת קשב וריכוז מסבירה מדוע ילדים אלו סובלים לא פעם מבעיות התנהגות, דחייה חברתית, דימוי עצמי נמוך,  ואף חרדות וסימפטומים דיכאוניים. 
 

יצירת קשרים בין-אישיים וחברתיים היא אחת המיומנויות החשובות העומדות בפניו של הילד בבית הספר, והיא שמאפשרת לו לפתח מיומנויות חברתיות, לחוש מוערך ואהוב וליהנות מחוויות חיוביות רבות המתאפשרות רק באמצעות אינטראקציה חברתית יעילה. לכן, כאשר קיימים קשיים חברתיים ורגשיים מומלץ לפנות לאבחון פסיכולוגי ולשלב בתוכו גם מבחן קשב וריכוז ממוחשב, המשמש כלי עזר משמעותי וחיוני, כחלק מתהליך האבחון של הפרעת קשב וריכוז. כאשר קיימת סבירות גבוהה לקיומה של הפרעת קשב וריכוז, הטיפול צריך לכלול שילוב של טיפול בתחום הלימודי, בתחום הרגשי ובמידת הצורך יש לפנות לנוירולוג אשר ימליץ על תרופתי המותאם לכל ילד לפי הצורך. לא כל ילד זקוק לשלושת הטיפולים ועל המאבחן להמליץ על  טיפול בהתאם לצרכיו של הילד, על פי המידע השלם שהתקבל במהלך האבחון. 

 

 

bottom of page