top of page

אבחון פסיכולוגי

 

מטרתו של האבחון הפסיכולוגי היא לבצע אבחון בסיסי של יכולות החשיבה (אינטליגנציה) ושל המאפיינים הרגשיים וההתנהגותיים של הילד. מטרת האבחון  להעריך את תפקודו העכשווי ואת הפוטנציאל של הילד ולהמליץ על דרכי טיפול. 

 

מתי לפנות לאבחון פסיכולוגי? 

מומלץ לפנות לאבחון פסיכולוגי כאשר מופיעות אצל הילד התנהגויות רגשיות ואו חברתיות חריגות לאורך זמן, בבית או בבית הספר, אשר עשויות להעיד על קשיים או מצוקה.

הפנייה לאבחון פסיכולוגי נעשית גם כאשר קיימת שאלה לגבי היכולות האינטלקטואליות ופוטנציאל הלמידה של הילד; על מנת לאבחן התאמה למסגרת לימודית, לקראת ועדת שילוב או השמה; כהשלמה לאבחון דידקטי, למטרת התאמות דרגה 3; או כשלב ראשון לקראת אבחון מעמיק יותר.

 

מהו אבחון פסיכולוגי?

אבחון פסיכולוגי מועבר על ידי פסיכולוגית קלינית או חינוכית מומחית. הוא כולל ראיון עם ההורים, מבחני אינטליגנציה ומבדקים אישיותיים ורגשיים. בתום התהליך מתקיימת פגישת משוב, בה מוסברים הממצאים, ניתן מענה לשאלות ונמסר דו"ח חתום.  

האבחון הפסיכולוגי מורכב משני חלקים, באחד נבדקת יכולת החשיבה של המאובחן, ובשני ישנה בדיקה של נושאים רגשיים. מטרת החלק הקוגניטיבי היא למפות את כישורי הנבדק, לבדוק את יכולתו לפעול באופן תכליתי, לחשוב באופן רציונאלי ולהתמודד ביעילות עם סביבתו. המשימות קשורות ליכולות מילוליות, תפיסה מרחבית, עיבוד מידע, זיכרון, יכולות חשבוניות, ומהירות גרפו מוטורית. הבדיקה מספקת אינפורמציה חשובה לגבי נקודות החוזק והחולשה של הנבדק. כאשר הפסיכולוג מקבל מיפוי של יכולותיו של הנבדק הוא יכול להסיק על יכולת התפקוד של הילד בביה"ס ולהבין את קשייו והצלחותיו. 

החלק הרגשי קשור לראשון, עולם הרגש משפיע ומושפע מיכולותינו להתנהל ולתפקד בעולם. בחלק זה, בעזרת כלים שנקראים השלכתים (ציורים, תמונות וסיפורים), מקבל הפסיכולוג תמונה של עולמו הרגשי של הנבדק. מהם התכנים המעסיקים אותו, האופן שבו הילד תופס את האחר, היכן ישנן נקודות רגישות ומהם הכוחות של המאובחן להתמודדות באינטראקציות ובמצבים שונים.

האבחון הפסיכולוגי סוקר את היכולות והקשיים, הוא מאפשר לאנשי מקצוע להכיר טוב יותר את הילד ומשמש כבסיס טוב לטיפול במידת הצורך. כמו כן משמש כהשלמה למבחנים דידקטיים או כדרישה לועדות השמה והחלטה שונות. 

bottom of page