top of page

הדרכת הורים בניהול בעיות התנהגות אצל ילדיהם
Parent Management Training

מאת: אלון בבצ'וק
 

הורים רבים שואלים את עצמם כיצד להתמודד עם התנהגויות בלתי רצויות אצל ילדיהם כגון חוסר משמעת, עקשנות ווכחנות מוגזמות, דיבור לא מנומס, הצקות בין אחים, תוקפנות או התפרצויות זעם. 

הורים לא תמיד יודעים לעודד התנהגויות חיוביות אצל ילדיהם כגון התנהגות מנומסת, משמעת, רוגע ושיתוף פעולה. 
הורים רבים מנסים להתמודד דרך ניסוי וטעייה – ניסיונות אשר עלולים לקבע דפוסי הורות לא יעילים לאורך זמן, הגורמים להסלמה בהתנהגות הילדים ומעיבים על הקשר בין ההורה לילד. 

הדרכת הורים בניהול בעיות התנהגות של ילדיהם Parent Management Training הינה שיטה המלמדת הורים לנהל בעיות התנהגות של ילדיהם בעצמם . השיטה עובדת כדי לתקן דפוסי תקשורת ואינטראקציה לא יעילים בין הורה לילד, בעיקר בנושאי משמעת. השיטה עושה שימוש בטכניקות של למידה חברתית כדי להביא לשינוי בהתנהגות הן של ההורה והן של הילד וכדי להפחית תבניות התנהגות אנטי חברתיות או מרדניות ומתנגדות. השיטה נמצאה יעילה בקרב קשת רחבה של ילדים, כולל ילדים, עם הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD) וילדים עם הפרעת התנהגות מרדנית ומתנגדת ODD))
השיטה פותחה על ידי אלן קאזדין, פרופסור לפסיכולוגיה ופסיכיאטריה של הילד ומנהל את המרכז להורות באוניברסיטת ייל בארה"ב, אלן קזדין כיהן בעבר כנשיא איגוד הפסיכולוגים האמריקני, הוא עוסק בתחום התנהגות ילדים מעל לארבעים שנה, ונחשב לאחד מאנשי המקצוע המובילים בעולם בתחום ההורות. ההדרכה, שפותחה לטפל בבעיות התנהגות אצל ילדים בגילאי 2-14, מגובה במחקרים רבים שנערכו במשך למעלה משלושים שנה.

לדברי אלון בבצ'וק, מוסמך להדרכת הורים על ידי המרכז להורות באוניברסיטת ייל, ארה"ב, "התשובות לכל השאלות האלו ואחרות כבר נמצאו וקיימים מחקרים רבים בתחום ההורות, אשר מפרטים כיצד לפעול על מנת להביא לשינוי לטובה בהתנהגות הילדים. שיטת ... הינה שיטה פשוטה וממוקדת המלמדת הורים בדיוק את מה שהם צריכים כך שיוכלו להתמודד בהצלחה עם התנהגות ילדיהם. זאת מבלי להעמיס ידע תיאורטי מיותר מבחינתם, ותוך כדי הנחייה ברורה כך שיידעו כיצד לפעול בבית. 

במהלך הפגישות המטפל מלמד את ההורים כיצד להביא לשינוי בעזרת התייחסות נעימה, רכה וחיובית. הוא מלמד את ההורים שפת תקשורת יעילה - איזה אמירות, הוראות ובקשות יעילות יותר או פחות על מנת להביא לתגובה הרצויה, , וכיצד ליישם טכניקות מתאימות של אינטראקציה יעילה עם הילד, תוך כדי משחקי תפקידים עם המטפל ותרגול המיומנויות בבית.
כתוצאה מכך ההורים יכולים לוותר על השימוש בענישה, 'נדנודים', סנקציות קשות, והסברים חוזרים ונשנים והאינטראקציה בין ההורה והילד נעשית קלה ונעימה יותר – בדיוק כפי שהיא אמורה להיות.

bottom of page