top of page

כישורים חברתיים

מהם כישורים חברתיים וכיצד ניתן לשפר אותם?

 

אם לילדה או לילד שלכם אין בכלל חברים או יש רק חבר אחד; אם הם מסתגרים הרבה בחדר או מבלים רוב הזמן מול המחשב או הטלביזיה; אם הם  אינם תופסים בצורה לא נכונה דברים שנאמרים להם ושקורים סביבם ואינם מגיבים לסביבה באופן  התואםאת גילם ואת האינטליגנציה שלהם, יתכן כי הם סובלים מלקות בתקשורת חברתית.

ללקויות למידה שיש להן השפעות על ההיבט החברתי של החיים יש לעיתים קרובות השלכות חמורות על ההתפתחות התקינה של הילד. בני אדם הם יצורים חברתיים אשר לומדים ומתפתחים באמצעות אינטראקציה עם אחרים. ללא היכולת לתקשר עם החברה בצורה תקינה, בידוד, דימוי עצמי נמוך, תסכול, כעסים ולעיתים אף דיכאון  הם בלתי נמנעים.

מיומנויות חברתיות הן ההתנהגויות, מילוליות ולא מילוליות שאנו משתמשים בהן כדי לתקשר ביעילות עם אנשים אחרים. כמה דוגמאות של מיומנויות חברתיות הן: קשר עין עם אחרים במהלך השיחה; שימוש בטון ועוצמת קול של קול הנכון; הבנה כיצד אחרים מרגישים והבעת אמפתיה; תגובות רגשיות מתאימות (למשל להיות רציני כשקורה משהו עצוב או לצחוק כאשר מישהו אומר משהו מצחיק) עוד.

הקנייה של כישורים חברתיים ותרגול במיומנויות חברתיות במסגרת קבוצתית ובהנחיית איש מקצוע מומחה בתחום זה, מסייעים לילדים ולמתבגרים ללמוד איך לשפר את התנהלותם החברתית ואת הכישורים החברתיים שלהם בתוך מסגרת תומכת ומכילה בה מתאפשרת להם לא רק למידה אלא גם חוויית  הצלחה והנאה מהאינטראקציה החברתית.

במכון שילת פועלות קבוצות לקידום כישורים חברתיים לילדים ובני נוער עם קשיים בתקשורת חברתית (PDD, אספרגר, ADHD). הקבוצות נפגשות אחת לשבוע לאורך שנת הלימודים (כשלושים מפגשים הכוללים שני מפגשי הורים). המפגשים נערכים במסגרת של קבוצה קטנה הומוגנית עם עמיתים בני הגיל. המנחים הינם אנשי חינוך וטיפול, המומחים בקידום כישורים חברתיים. מסגרת זו מהווה סביבה אינטימית, תומכת ומוגנת המאפשרת תחושת הדדיות בה מתאפשר ביטוי ודיון ברגשות, הצלחות וקשיים אותם חווים הילדים בחיי היום- יום.

בקבוצות המשתתפים מתנסים  במשימות אשר דורשות שיתוף פעולה ודנים בדרכים בהן  יש לנהוג כדי לפעול בצוות ולהצליח. הילדים מתנסים במשחקים חברתיים ומשחקי תפקידים דרכם הם לומדים על מגוון מצבים ורגשות.  דרך צפייה מודרכת בסרטונים בעלי תכנים חברתיים, מתאפשרים שיח ודיון בנושאים חברתיים. המשתתפים מתנסים באופן חווייתי בפתרון בעיות, לומדים מודלים לפתרון בעיות ומתרגלים אותם בהקשרים יום יומיים והקשרים חברתיים. במהלך המפגשים ניתן דגש לכישורי שיחה של המשתתפים, הקשבה לחבר, פנייה לחבר, פעילות משותפת, שפת גוף, רגשות וכן להתנהגויות מתאימות ולא מתאימות להתנהלות בחברה.

 

העצמת הילדים על הצלחותיהם, תוך דיון בקשיים שעולים, מאפשרים לילדים לחוות הצלחה והנאה מהאינטראקציה החברתית ובד בבד ללמוד איך לשפר את התנהלותם החברתית.

bottom of page