top of page

אסטרטגיות למידה

שיפור אסטרטגיות למידה, קשב וריכוז לילדים ובני נוער עם הפרעת קשב וריכוז ולקויות למידה
ליסנדרה בר
 

הורים ניצבים בפני אתגר בהתמודדות עם ילדיהם. לא מעט הורים עומדים מבולבלים כאשר הם רואים את ילדם מתמודד עם קשיים שונים בבית הספר. כאשר הקושי יכול להיות לימודי, התנהגותי ולעיתים שילוב של השניים.

לפני כחצי שנה, פנו אלי הוריו של שחר (שם בדוי), ילד  בן 11 מראשון לציון. שחר הוא ילד יפה תואר, נבון וספורטאי מצטיין. לשחר היו בעיות התנהגות על רקע מוסחות וקשיי ריכוז בשיעורים שגרמו לאימותים עם המורים ולתגובות שלו שעוררו את כעסם עליו. בנוסף, לשחר היו קשיים בלמידה, בעיקר בקריאה ובהבנת הנקרא, הוא חדל להכין את שיעורי הבית בעצמו והישגיו בלימודים היו נמוכים. בשיחה עם ההורים הסתבר ששחר אובחן בעבר כסובל מהפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות(ADHD)  וכן נאמר לי שבאבחון דידקטי שנערך לו התגלו קשיי למידה.
 

בפגישה הראשונית עם ההורים הסברתי להם כי כל ילד הוא יחיד ומיוחד. לכן, דרך ההתייחסות אליו נבנית לפי צרכיו. ישבתי איתם לשמוע מה הם תחומי העניין של שחר, מהם כוחותיו ובמה יש לחזקו. בנוסף, נערכה פגישת היכרות מקדימה עם הילד לשם קבלת תמונה מקיפה יותר, ושמעתי ממנו מה הוא יודע על מצבו, מה הוא אוהב ולא אוהב לעשות, מהו סגנון הלמידה המועדף עליו ועוד. כך גם נוצר הקשר האישי עמו, שהתבסס על יחסי אמון. עם קצת הומור, גייסתי את שחר  לתהליך הליווי וההנחיה.
 

התוכנית לשיפור אסטרטגיות למידה, קשב וריכוז הינה תוכנית ממוקדת וקצרת טווח. במהלך התוכנית אני נפגשת עם הילד כעשרה מפגשים בני שעה. בנוסף נערכים כ 2-3 מפגשי הנחיה וליווי להורים, כדי לקבוע איתם מטרות ויעדים בתהליך בשיתוף של הילד, להנחות אותם כיצד לתמוך בילד ובתהליך שהוא עובר ולעדכן אותם בהתקדמותו.

המפגשים עם הילד כוללים עבודה על אסטרטגיות למידה, ניהול זמן וארגון. כמו כן, נעשה שימוש בכלים שונים מתחום האימון להעצמה וחיזוק הילד, ניתנים כלים לשליטה עצמית כמו הכרת תחושות בגוף, זיהוי מצבים "מסוכנים" (רגע לפני התפרצות) ועוד.
 

בתוכנית העבודה שהצעתי עבור שחר, קבענו שנעבוד על זיהוי מצבים בהם הוא מאבד ריכוז ועל חיפוש אחר פתרונות יעילים, על איפוק ושליטה עצמית, על שיפור הקריאה: מקריאה מקוטעת לשוטפת, וכן על חיזוק הדימוי העצמי בכל הקשור ללמידה. מאז, ניתן לומר ששחר מגויס יותר ללמידה, משתף פעולה עם המורים בבית הספר ויש לו כלים להתמודד טוב יותר עם מטלות בית ספריות ושיעורי בית. בעקבות העבודה על תהליכי קריאה, חל שיפור בקריאה ובהבנת הנקרא. שחר מכין שיעורים באופן חלקי (דבר שלא היה קודם). כמובן, יש עוד מקום להשתפר.

 

ליסנדרה בר M.A)  בארגון וניהול מערכות חינוך, B.e.d בחינוך מיוחד), מורת שילוב, מנחת קבוצות "עוצמה",  מנחה התנהגותית-חינוכית ומתמחה באימון אישי וקבוצתי. 

bottom of page