top of page

קידום כישורים חברתיים לילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה

מאת: מור אלון

 

יובל (שם בדוי) תלמיד כיתה ד' בבית ספר ברחובות, הוא ילד המאובחן בספקטרום האוטיסטי בתפקוד גבוה. יובל לומד בכיתה רגילה עם סייעת. יובל הוא ילד נבון, אולם הוא מתקשה ביצירת קשרים חברתיים עם ילדים בכיתה ואחר הצהריים . אמו של יובל פנתה אלינו למכון שילת ויובל הצטרף לקבוצת כישורים חברתיים המתאימה לגילו.

תוכנית הקבוצה מבוססת על עקרונות תוכנית ההתערבות "אני בקבוצה" אשר פותחה ע"י פרופסור נירית באומינגר, ראש המגמה לחינוך מיוחד והתמחות באוטיזם באוניברסיטת בר אילן. תוכנית זו נבנתה במיוחד עבור ילדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה ומכילה תכנים המיועדים לשיפור היכולת החברתית הכוללת של ילדים עם לקות זו (Bauminger, 2002; Bauminger, 2007). התוכנית פועלת על פי עקרונות התרפיה הקוגניטיבית- התנהגותית. התרפיה הקוגניטיבית -התנהגותית מניחה שישנם יחסי גומלין בין הדרך בה אדם חושב מרגיש ומתנהג בסיטואציות חברתיות (Bauminger, 2002).בשיטה זו נעשית  הבניה קוגניטיבית: יצירה מחדש של תפיסות והבנות יעילות של מצבים חברתיים אשר יובילו לשיפור בהתנהגות החברתית כך שהילד יוכל לקחת חלק באינטראקציות חברתיות יעילות יותר וממושכות יותר.

מטרת העל של התוכנית הינה: קידום יכולות של קוגניציה חברתית (הכוללת הבנה רגשית) וקידום יכולות של אינטראקציה חברתית עם עמיתים בני הגיל (Bauminger, 2002; Bauminger, 2007).

ההתערבות נעשית על ידי הקנייה ותרגול במספר תחומים:

 

  • למידה  והבנה  של רגשות בסיסיים ורגשות מורכבים.

  • הקניה ואימון במיומנויות חברתיות ופרו חברתיות 

  • למידה של מודל לפתרון בעיות

  • למידת עקרונות לשיתוף פעולה ועבודה בצוות

  • התנסות באינטראקציה בקבוצה

באמצעות הקניית תכנים בתחומים אלו גדל בנק הידע החברתי של הילד, המודעות החברתית, ויכולתו לפעול בתוך אינטראקציות חברתיות (Bauminger, 2002; Bauminger 2007).

התוכנית בה השתתף יובל, נערכה במכון שילת לאורך שנת הלימודים וכללה עשרים ושמונה מפגשי ילדים ושני מפגשי הורים. מפגשי הילדים נעשו במסגרת של קבוצה קטנה עם עמיתים בני הגיל המהווים סביבה תומכת ומוגנת. במהלך המפגשים עברה הקבוצה תהליך מתמשך של בה הכירו חברי הקבוצה זה את זה תוך התפתחות של אינטימיות והדדיות המאפשרות להביא לידי ביטוי רגשות, הצלחות וקשיים אותם חווים בחיי היום- יום.

במהלך השנה התנסו הילדים במשחקים מובנים ובמשחקי תפקידים אשר יצרו  והעלו מצבים רגשיים ומהם למדו על מגוון רגשות.  הילדים התנסו  במשימות אשר דורשות שיתוף פעולה ודנו בדרכים בהן יש לנהוג כדי להצליח לשתף פעולה ולפעול בצוות. הילדים צפו צפייה מודרכת בסרטונים בעלי תכנים חברתיים ודנו בנושאים חברתיים העולים מהם, כגון: הצקות, פרשנות שגויה. התנסות חווייתית בפתרון בעיות לוותה בלימוד מודל לפתרון בעיות ותרגולו בהקשרים יום יומיים והקשרים חברתיים. במהלך המפגשים ניתן דגש לכישורי שיחה של המשתתפים וכן להתנהגויות מתאימות ולא מתאימות להתנהלות בחברה. דגש רב ניתן לדיון במצבים חברתיים בהם נתקלו הילדים בחיי היום יום.

העצמת הילדים על הצלחותיהם תוך דיון בקשיים שעולים מאפשרים לילדים לחוות הצלחה והנאה מהאינטראקציה החברתית ובד בבד ללמוד איך לשפר את התנהלותם החברתית.

 

bottom of page