top of page

טיפול בלקויות למידה

ד"ר עירית כהן, מאבחנת לקויות למידה (אוגוסט, 2013)

 


הורים פונים לאבחון לקויות למידה מסיבות שונות. לפעמים עקב קשיים חמורים בבית ובבית הספר: כשל ברכישת הקריאה והכתיבה, קושי בהבנת הנקרא ובהבעה בכתב, קשיים בהבנה חשבונית, קושי לשבת ולהתמיד במשימות לימודיות לפרקי זמן ארוכים, קשיים חברתיים, קשיי התנהגות, קשיים רגשיים  ועוד. לעיתים מופיעים קשיים שאינם חמורים, אך חוסמים את הילד מלמצות את הפוטנציאל הלימודי שלו. אלה כוללים: התארגנות איטית, קצב עבודה איטי והספק מצומצם ביחס ליכולות, קושי להתמקד, מוסחות מהסביבה, קושי בהבנת שאלות ועוד. במקרים רבים, ממצאי אבחון לקויות למידה מצביעים על כך שהסימפטומים שבעקבותיהם פנו ההורים לאבחון אכן נובעים מלקות למידה בתחום מסוים או לקויות במספר תחומים.
 

מה הן לקויות למידה?

המושג "לקויות למידה" מתייחס להפרעה ברכישת מיומנויות העומדות בבסיס למידה אקדמאית: קריאה, כתיבה, חשבון, הקשבה או דיבור.  על פי מחקרים, כ 15% מהתלמידים בבתי הספר מאובחנים כסובלים מלקויות למידה בדרגות שונות. לקויות למידה נובעות כנראה מתפקוד לקוי של מערכת העצבים המרכזית במוח.

תלמידים עם לקויות למידה הם על פי רוב בעלי אינטליגנציה ממוצעת  ומעלה, אולם הישגיהם במבחנים סטנדרטים בקריאה, חשבון או הבעה בכתב, נמוכים משמעותית מהמצופה מבני גילם שהינם בעלי רמת ההשכלה ורמת משכל דומות.  לקויות הלמידה גורמות להנמכה משמעותית בהישגיהם האקדמיים של התלמידים.
 

ההנמכות בהישגים האקדמאיים או בהתנהלות בכלל (זכירת מידע, התארגנות, בצוע משימות), הן עקב תפקוד לקוי  באחד או יותר מן המנגנונים הקוגניטיביים הנחוצים ללמידה והעומדים גם בבסיס התפקוד היום-יומי. מקור המילה "קוגניציה" הוא לטיני ופירושה: לדעת, להכיר. משמעותה: תהליכים המעורבים ברכישה עיבוד, ייצוג ויישום של ידע. תהליכים אלה כוללים תהליכי תפיסה (חזותית, שמיעתית, מרחבית); תפקודי זיכרון שמיעתי וחזותי לטווח קצר ולטווח ארוך; קוגניציה מוטורית; תפקודי קשב, מנגנונים שפתיים ועוד. למשל, תהליכי תפיסה ועיבוד מידע חזותי ומרחבי נחוצים לשם תפיסת השלם וחלקיו, הבחנה בפרטים ובסמלים גרפיים, תפיסת כיוונים, קריאת מפות וגרפים. לקות בתחום זה עלולה להשפיע על התמצאות וארגון במרחב, הבנת מידע חזותי ולמידת מקצועות כגון גיאומטריה, טריגונומטריה, גיאוגרפיה ומדעים. זיכרון חזותי ושמיעתי   כולל זיכרון לטווח קצר או ארוך, שליפת מידע מהזיכרון, זיכרון תוך כדי עיבוד מידע וזיכרון עם וללא הקשר ומשמעות. לקות בתחום זה עלולה להשפיע על זכירת מידע חזותי ושמיעתי – אוצר מילים, תוכן, עלילה, שמות, תאריכים, רצפים, מפות, גרפים, סימנים ונוסחאות. קוגניציה מוטורית כוללת מוטוריקה גסה ומוטוריקה עדינה, וויסות חושי.  לקות בתחום זה עלולה להשפיע על יכולות ביצוע של מוטוריקה עדינה (שרטוט, ציור, גזירה, השחלה, שריכה, כתיבה), על מוטוריקה גסה (סרבול, חולשה, יציבה לא נכונה, קושי בפעילות גופנית); לקות בויסות חושי עלולה לגרום לילד לרגישות יתר או תת-רגישות באחד מהחושים והוא יחווה גירויים בעוצמה רבה או חלשה מדי ולכן  לא יגיב ויסתגל לסביבה באופן מוצאם.
 

קשב וריכוז כולל את היכולת לשים לב, להתמיד בפעולה מתמשכת, להתארגן לקראת משימות. הפרעת קשב וריכוז  עלולה להשפיע על יכולות למידה, זכירה, התארגנות, ניהול עצמי, ולפגיעה תפקודית בתחום הלימודי, החברתי או התעסוקתי.

מנגנונים שפתיים כוללים  היגוי, שליפה ושיום אוטומטי ומהיר של מילים או תוויות (אותיות, מספרים) אוצר מלים, תחביר. לקות שפתית עלולה להשפיע על רכישת שפה ראשונה ושנייה, רכישת אוצר מילים, שליפת מילים מוכרות, רכישת מושגים, הבנה והבעה מילולית. כמו כן, תפיסה ועיבוד פונולוגיים נחוצים על מנת  שהילד יבחין בין צלילי השפה ויהיה מסוגל לבצע מניפולציות במילים (פירוק להברות או ליחידות צליליות קטנות יותר, מיזוג צלילים למילים). יכולות אלה עומדות בבסיס הקריאה והאיות ולקות בתחום זה עלולה להוביל לקשיים ברכישת הקריאה והאיות ובהמשך בהבנת הנקרא ובהבעה בכתב.
 

חוקרים משערים כי כאשר קיימות הפרעות למידה, המוח מפתח מנגנוני פיצוי (Shaywitz & Shaywitz, 2008). לכן חשוב האבחון המוקדם של הגורמים לקשייו של הילד, על מנת להתאים לו סיוע על ידי בעל מקצוע מתאים  שיקדם את התחומים בו הוא מתקשה ויקנה לו "הוראה מפצה" אשר תעשה שימוש בכוחות ובכישורים שלו על מנת לפצות על הליקויים.
 

בכל תחום של לקות למידה קיימים  בעלי מקצוע היכולים לסייע וכן דרכי הוראה וסיוע יעילות. טבלה זו תעזור להורים להתאים את בעל המקצוע והסיוע המתאים לסוג הלקות:

  

bottom of page