top of page

אבחון לקויות למידה והקניית אסטרטגיות למידה

ד"ר עירית כהן

 

כאשר אנו מאבחנים ילדים עם לקויות למידה אנו מוצאים לעיתים קרובות פערים משמעותיים בין יכולותיהם של הילדים בערוצי הלמידה השונים. ישנם ילדים עם תפיסה וזיכרון חזותי מעולים אך עם זיכרון שמיעתי חלש, וישנם ילדים עם קשיים בהיסק ובזיכרון התפיסתי אך עם יכולות טובות בתחום השמיעתי. בנוסף, מראיונות עם ההורים ועם הילדים, המאבחן לומד מהן העדפותיו של התלמיד בכל הקשור ללמידה. ישנם ילדים שאוהבים ללמוד דרך שירים ומוסיקה, ישנם ילדים המתקשים לשבת ליד השולחן וללמוד ואוהבים ללמוד תוך כדי תנועה והתנסות. למרבית הילדים יש ערוץ למידה חזק ולעומת זאת ערוץ למידה חלש יותר. דוח האבחון כולל תמיד המלצות מפורטות לקידום אסטרטגיות למידה יעילות על פי קשייו, כשריו וסגנון הלמידה של המאובחן.

 

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הם בדרך כלל ילדים הלומדים טוב יותר דרך תנועה והתנסות ולא דרך הקשבה או כתיבה ממושכים. ילדים עם קשיים בזיכרון שמיעתי יעדיפו כתיבה, שרטוט, הקלדה במחשב. ילדים עם קושי בתחום הויזו-מוטורי יעדיפו להאזין לאחר או להשמיע את עצמם בקול רם. חשוב לאבחן ולבדוק אלו ערוצי למידה חזקים אצל כל ילד ולהשתמש בהם כערוצי למידה דומיננטיים לשם התייעלות הלמידה, כחלק מפיתוח מודעות הילד לנקודות החוזק שלו וכפיצוי על ערוצי למידה לקויים.

 

לא תמיד ניתן ללמוד רק דרך ערוץ הלמידה המועדף. מורים רבים מלמדים דרך ערוץ הלמידה המועדף עליהם ולא על תלמידיהם. לכן, חשוב לחזק ולקדם אסטרטגיות למידה יעילות בכל הערוצים.

חשוב לדעת כי הלמידה מתעצמת כאשר לומדים דרך מגוון ערוצים (שמיעה, כתיבה, התנסות).הלומד החזותי תלמידים המעדיפים סגנון למידה חזותי צריכים לרשום את המידע ולא רק להקשיב. חשוב גם שישתמשו בטכניקות של מיפוי כגון טבלאות, תרשימי זרימה, גרפים, ציורים, הדגשת רעיונות מרכזיים במרקר, ראשי תיבות ועוד. כאשר הם מנסים להיזכר בחומר כדאי להם לעצום את העיניים ולנסות להיזכר בתרשימים שיצרו.

 

 

הלומד השמיעתי

תלמידים עם סגנון למידה שמיעתי מפיקים יותר ממידע מושמע, מוקלט, האזנה לאחרים ולעצמם, שיחה עם חברים. בזמן למידה, כדאי להם להקשיב למישהו הקורא עבורם את החומר או לקרוא בקול למישהו אחר, לגוון את הקול ולהשתמש באינטונציה. כדאי להם גם לעבוד בקבוצות ולערוך דיון, ללמוד עם חברים או הורים תוך כדי שיחה על החומר, למצוא סיפורים הקשורים לחומר הנלמד ולספר אותם. יעזור להם שיבוץ מילה חדשה במשפט משמעותי או שיבוץ מספר מילים בסיפור או אנקדוטה שהילד עצמו ימציא ושיהיו בעלי משמעות עבורו. משחקי מילים, חריזה, אנקדוטות ובדיחות, שירים ומוסיקה, מסייעים להם ללמוד ולזכור את המידע או החוקים שלמדו.

 

הלומד התנועתי 

תלמידים המעדיפים סגנון קינסתטי – תנועתי, לומדים הכי טוב על ידי עשייה. כדאי לתלמידים כאלה לכתוב את המידע. כאשר הם קוראים את השורות, כדאי להם להניע את האצבע לאורך הטקסט. בזמן הקריאה רצוי להדגיש מידע חשוב על ידי העברת קווים או סימון במרקר. יעזור להם למשל לכתוב באוויר מילים מספר פעמים, לבנות גרפים ומפות חשיבה, להיעזר בכרטיסי מידע כאשר על צד אחד המילהשאלה ועל צד אחר הפרוש תשובה. יש לזמן לתלמיד כזה אפשרויות לכתוב, לצייר, להמחיז וליצור, לתלות בחדר או לפזר מידע ולתת לו להסתובב ולאסוף את המידע (למשל ג'יגסו פאזל בו לכל קבוצה ילד חלק מהמידע והילדים מסתובבים ומאתרים את המידע החסר). עבור הלומד התנועתי יש להקנות מידע ולסייע בשינונו באמצעים תנועתיים-תחושתיים: תנועות גוף, קצב הולך וגובר, תנועה במרחב; למידה תוך כדי התנסות (גזירה, בניית מודל או דגם, העברת חלקים ממקום למקום ועוד).

 

 

הקשר בין תנאי הלמידה ותנאי ההבחנות

לתלמידים מאובחנים מומלץ בדרך כלל על תנאי הבחנות מותאמים. חשוב שתנאי ההבחנות יתאימו לערוץ הלמידה החזק של הילד לתנאים בו הוא לומד את החומר בבית. ילד עם קשיים משמעותיים בתחום החזותי והמוטורי, אך עם יכולות שמיעתיות גבוהות ושטף דיבור טוב, יפיק את המרב מהאזנה לטקסט והכתבת התשובות לבוחן, או במקרה קיצוני ממבחן בע"פ. ילד עם קשיים בתחום השמיעתי, אך עם יכולות ויזו מוטוריות גבוהות, יפיק את המרב דווקא מכתיבת המבחן בעצמו אך עשוי להזדקק להפחתת כמות החומר עקב קושי לזכור כמויות רבות של מידע. כאשר הילד נבחן על החומר אותו למד, חשוב שתנאי ההבחנות יתאימו לערוץ הלמידה החזק שלו. מתן התאמה שאינה בהלימה עם לקות הלמידה לא תשפר את הישגיו של התלמיד במבחן.

 

 

לסיכום,

לכל אדם סגנון למידה ייחודי משלו. חלקנו לומדים טוב יותר דרך שמיעה, חלקנו דרך כתיבה. יש כאלה הלומדים טוב יותר בעזרת התנסות במרחב, מגע ותנועה. אצל תלמידים עם לקויות למידה קיימים בדרך כלל פערים משמעותיים בין רמת התפקוד שלהם בערוצי הלמידה השונים ולכן חיוני שהם עצמם, הוריהם והמורים המלמדים אותם יכירו את סגנון הלמידה המועדף עליהם ויסייעו להם ברכישת אסטרטגיות למידה המתאימות להם ביותר. חשוב לציין כי לא רק בזמן הלמידה אלא גם כאשר הילד נבחן על החומר אותו למד, חשוב שתנאי ההבחנות יתאימו לערוץ הלמידה החזק שלו.

 

 

 

 

bottom of page