top of page

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

מאת: לאה רביבי, מומחית בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

 

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול שהוכח כיעיל ביותר עבור מגוון רחב של בעיות וקשיים, בעיקר עבור: הפגת חרדות, יציאה מדיכאון, שליטה על כעסים, משברים ביחסים בין אישיים ובעיות הנובעות מדימוי עצמי נמוך. בשונה מגישות קלאסיות אחרות בהן המטופל עובר אנליזה ארוכה שמתייחסת לחוויות ילדות או העבר,שיטה זו לוקחת בחשבון את הקשר בין העבר לרגשות המכאיבים בהווה, אך שמה דגש על הצורך בהקלה מיידית, במיקוד בפתרונות בהווה ומכוונות לעתיד הקרוב.

 

הנחת היסוד בשיטה זו היא שהרגשות המכאיבים ביותר שאדם מרגיש נובעים ומופיעים מיד לאחר מחשבות המשפיעות על ההתנהגות. המטפל הקוגניטיבי התנהגותי מנסה לעזור למטופל לשלוט בתגובות הרגשיות אשר מפריעות לו, כמו חרדה ודיכאון, ע"י לימוד דרכים יעילות יותר של פירוש החשיבה השלילית והביקורתית כלפי עצמם לחשיבה חיובית יעילה. ללמוד להגיב ולהתנהג באופן אפקטיבי וכך להביא לשינוי ההתנהגות האוטומטית השלילית.

 

לדוגמא, דניאל (שם בדוי) בן  15 מרחובות, המטופל אצלי, סובל מדימוי עצמי נמוך ותגובותיו עקב כך גורמות לו  לחרדות, חשיבה שלילית ולא יעילה ולהימנעות.  לאחרונה היה צריך להציג בפני הכיתה את הפרויקט שלו במדעים, וזה גרם לו למתח רב כי היה בטוח שהוא ישכח חלק מהחומר, שהתלמידים יצחקו עליו, שהוא ירעד ולבסוף יכשל. הוא חש עצב וחרדה גדולה. ביום ההצגה החליט שהוא לא מגיע לבית הספר. באותו בוקר הרגיש הקלה רבה, אך בערב בטחונו העצמי התערער יותר והרגשתו הייתה קשה עוד יותר.

 

בדוגמא זו אנו מזהים את מעגל הקסמים השלילי: אירוע - מחשבה (שלילית) – תגובה (לא יעילה) –רגש (שלילי).

 

אם דניאל היה משנה את המחשבות השליליות למחשבות חלופיות יעילות כגון: "נכון שלעמוד מול הכתה זה מלחיץ, אך כמו שהצלחתי בפעם הקודמת גם הפעם אצליח"; או "כולם לחוצים מול סיטואציה של עמידה מול קהל, אני יודע שאחרי מספר דקות זה עובר";  או "יכול להיות שאני אשכח משהו, תמיד המורה עוזרת, אבקש את עזרתה אם אצטרך". חשיבה כזו שהיא הגיונית יותר הייתה גורמת לדניאל להתנהג אחרת ולא להימנע. הוא היה מגיע לכתה ומתמודד ככל שהוא יכול וההרגשה הייתה הרגשה של מסוגלות וערך עצמי טוב יותר.

 

גרעין הגישה הקוגניטיבית התנהגותית הוא: אני יכול לשנות את ההרגשה שלי על ידי שינוי המחשבה שלי שתשפיע על ההתנהגות שלי. בטיפול זה המטפל פעיל ומעורב מאוד, המטופל מקבל כלים להתמודדות ולומד ליישם אותם. עליו להכין שעורי בית (תואמים ליכולתו של כל מטופל כגון: מעקב אחר התנהגות מסוימת שצריך להפחית ותיעוד בטבלה. או רישום של מחשבות אוטומטיות שליליות); שיעורים אלו  עוזרים לשמר לאורך השבוע את הנלמד בפגישות. ההקלה והשינוי שהמטופל חש באים לידי ביטוי לאחר מספר מועט של פגישות. יש צורך ב 15-20 פגישות בממוצע.

 

 

 

 

לאה רביבי הינה מומחית בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), בעלת תואר שני בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית .מטפלת במגוון רחב של בעיות וקשיים, כגון: חרדות,דיכאון, משברים בין אישיים, בעיות הנובעות מדימוי עצמי נמוך, קשיי תקשורת, קשיים חברתיים.

לאה רביבי בעלת קליניקה פרטית ברחובות. טל' 0543333070, דוא"ל: leahrevivi@m5team.com

 

bottom of page