top of page

קשיי קשב וריכוז ובעיות ראייה

 

מהו הקשר בין קשיי קשב וריכוז ובעיות ראייה?

 

כאשר הילד מתקשה להתרכז בלימודים או מתקשה לקרוא ולכתוב, פונים הורים רבים לאבחון לקויות למידה או אבחון קשב וריכוז. מה שפחות מדובר, הוא הקשר שבין תפקודי העיניים ובין הקשיים בקריאה, כתיבה והפרעות קשב וריכוז.

 

מהם הסימפטומים שמעידים שעלולה להיות לילד בעיית ראייה? 

 

קריאה איטית

קריאה לא מדויקת

דילוג על שורות

הימנעות מקריאה

קושי בהעתקה מהלוח

ראייה כפולה

קושי בהבנת הנקרא

עצימת עין, או הטיית הראש בזמן קריאה

תלונות על תזוזת האותיות תוך כדי קריאה

תלונות על עייפות או אי נוחות בעיניים, בעיקר בסוף היום, או לאחר עבודה מקרוב.

 

מתי כדי לערוך בדיקת ראייה?

 

הרבה מאוד הורים לוקחים את ילדם לבדיקת ראייה לפני כיתה א, מתוך הבנה שחשוב לוודא שהילד רואה טוב לפני שדורשים ממנו ללמוד את רזי הכתיבה והקריאה, לפני שהוא מתבקש להעתיק מהלוח.

בבדיקה אצל אופטומטריסט התפתחותי נבדוק בתחילה את חדות הראייה ומשם נמשיך לבדיקת "מיקוד ראייה". זוהי בדיקה שמודדת את תפקוד שרירי העיניים בהתאמה לדרישות על פי הגיל. העיניים צריכות לעבוד כצוות, הן ממוקדות יחד על אותה מטרה, לפעמים המטרה קרובה ולפעמים רחוקה, לפעמים המטרה בתנועה ולפעמים ישנו רצף מטרות (טקסט ארוך).

 

מהן הפעולות שמבצעות העיניים?

 

קונברגנציה- במבט על חפץ קרוב גלגלי העיניים נכנסים קצת פנימה, ומתקרבים לאף (התכנסות), ובמבט לרחוק, גלגלי העיניים מתרחקים אחד מן השני (התבדרות).

  • ילד שלא מצליח לבצע התכנסות לאורך זמן, יתאמץ מאוד בזמן קריאה, לעיתים העיניים יחזרו למצב ה"נוח" להן והילד יחווה כפילות שיכולה לבוא לידי ביטוי בשיכול אותיות.                      

 

אקומודציה- כוח מיקוד (פוקוס). סביב העדשה התוך עינית ישנו שריר טבעתי, שאחראי לייצר פוקוס כדי לראות טוב מקרוב, ולשחרר את הפוקוס במבט לרחוק.

  • חולשה בשריר תתבטא בראייה שהיא לפעמים מטושטשת. על המערכת להיות גמישה, ולעבור ממבט על חפץ קרוב למבט לרחוק.

ילד יתקשה מאוד בהעתקה מהלוח, כאשר הגמישות לקויה.

 

סאקד-תנועות העיניים במעבר מחפץ בצד אחד לחפץ במקום אחר. תנועה מהירה ומדויקת מאוד. בזמן קריאה קולט הילד עם העיניים קבוצת אותיות ולאחר מכן מבצע  תנועה "סאקדית" לעבר קבוצת האותיות הבאה, וגם במעבר לשורה הבאה.

  • תנועות לא מדויקות יגררו תנועות תיקון רבות של העיניים ויקשו מאוד לשמור על רצף הקריאה.

 

איך כל זה מתקשר לבעיות קריאה, כתיבה קשב וריכוז?

 

ילדים שמתקשים לקרוא או להעתיק לאורך זמן, הריכוז שלהם מופר.

ילדים כאלו לפעמים מתקשים להסתכל לרחוק לאורך זמן (נראים חולמניים), מתעייפים מאוד מהקריאה ולא מבינים את הכתוב ולכן לעיתים מפריעים בשיעור. חשוב לזכור כי אם לילד יש בעיית קשב וריכוז או לקויות קריאה ראשוניות, כל הפרעה נוספת מהעיניים תקשה עליו עוד יותר.

 

האם יש לבעיות ראייה פיתרון?

 

בעזרת תרגילי עיניים, ניתן לחזק ולייעל את תפקודי העיניים.

לרוב ידרשו בין 10-12 מפגשים חד שבועיים לתרגול בקליניקה. יש צורך גם לתרגל בבית בשאר השבוע. לרוב ניתן להתחיל לחוש בשיפור לאחר כ5 מפגשים.

 

לסיכום

 

כאשר הילד מתקשה להתרכז בלימודים או מתקשה לקרוא ולכתוב, הסיכוי שההורה יבין כי מדובר בקושי בראייה הוא קטן. לכן חשוב מאוד, לפני שמפנים ילד כזה לאבחון לקויות למידה או אבחון קשב וריכוז, להפנות אותו לבדיקת "מיקוד ראייה" לשם  אבחון וזיהוי בעיות מיקוד ראיה ובמידת הצורך, טיפול בהן.

 

 

כותבת המאמר: קרן רול, אופטומטריסטית התפתחותית

מייל: kerenroll10@gmail.com
אתר: http://www.cartisbikur.co.il/kerenroll     

bottom of page