top of page

מבחן מוקסו לעומת מבחן טובה ואחרים

עירית כהן, מאבחנת לקויות למידה 

תמי צביאלי עידן, פסיכולוגית קלינית מומחית
 

 

 

מבחני קשב ממוחשבים לאיתור הפרעת קשב וריכוז: מבחן מוקסו לעומת מבחן טובה ואחרים.

אבחון הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות מבוסס על שלשה כלים עיקריים: 

  • שאלון הפרעת קשב וריכוז  (כגון: שאלון קונרס), אשר ניתן למילוי למורים ולהורים;

  • תצפית קלינית במהלך אבחון פסיכולוגי או פסיכודידקטי והערכת תפקודי הקשב והריכוז  במבדקים המושפעים מקשב וריכוז (כגון זיכרון שמיעתי לטווח הקצר, זיכרון עבודה או מהירות עיבוד מידע חזותי). 

  • בנוסף לכך, נעשה שימוש במבחן ביצוע מתמשך  (CPT- (Continuous Performance Test  שהינו מבחן נוירו פסיכולוגי הנעזר בטכניקה ממוחשבת כדי לבדוק תפקודי קשב.

במהלך מבחן הקשב הממוחשב, מוצג לנבדק רצף של גירויים. מרבית המבחנים נמשכים 14-25 דקות, ונבדקת בהם היכולת לשמר קשב לאורך זמן ואימפולסיביות בתגובות. המרכיבים העיקריים הנבדקים הם זמן תגובה ודיוק הביצוע. המבחנים משווים את התפקוד של הנבדק מול ביצועי נבדקים "רגילים" בגילו ומול נבדקים עם הפרעת קשב בגילו.

היתרון של מבחנים אלה הוא שהם בודקים ישירות את הילד עצמו ואת יכולתו להתמודד עם מטלה חדגונית לאורך זמן. המבחנים בודקים את יכולת הילד להגיב לגירוי ואת המהירות והדיוק של עיבוד המידע. הנתונים הנגזרים מהם נותנים מידע אובייקטיבי על מאפייני הקשב והריכוז  של הנבדק, בעוד שהשאלונים והתצפית במהלך אבחון מושפעים מחוות דעתם הסובייקטיבית של ההוריםהמורים ושל המאבחן.                                                                       

 

החיסרון במבחנים הממוחשבים לעומת השאלונים והתצפית, הוא שהם עושים שימוש בגירויים פשוטים החוזרים על עצמם, אשר אינם משקפים את הגירויים המורכבים והדינאמיים יותר בהם נתקל הנבדק בכיתה או בבית. כמו כן, המבדקים הממוחשבים מתבצעים בחדר שקט, מול המחשב ולצד המאבחן בלבד -  מצב שאינו משקף את הסביבה הטבעית בה הגירויים מורכבים יותר (למשל סוגים ורמות שונות של רעש, אנשים שונים שנמצאים סביב הילד).  מבחן הקשב הממוחשב גם נערך בבת אחת,  בעוד שבחיי היומיום רמת הקשב עולה או יורדת בהתאם לנסיבות (רעש, לחץ, עייפות, מצב רוח, מוטיבציה, עניין ועוד).

 

לכן,  יש לזכור כי הבדיקה הממוחשבת מהווה כלי עזר אחד בלבד ממערך האבחון השלם ורצוי שלא להסתמך עליה בלבד לקביעת דיאגנוזה של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות.

 

 בישראל נפוצים מספר מבחני קשב ממוחשבים, כגון:

 

1.   מבחן טובה / TOVA, בו נבדקים דיוק, השמטות, תוספות, מהירות התגובה והשתנות מהירות התגובה. ונמדד תפקוד הנבדק ביחס לנורמת בני גילו. 
הטענות כנגד מבחן טובה / TOVA הינן שהדיוק שלו אינו מושלם – רק 80-85% מכלל הילדים הלוקים הפרעות קשב וריכוז הנבדקים בעזרת מבחן TOVA מזוהים כבעלי הפרעה זו. כמו כן, התלות שלו בסטטיסטיקה ויחסיות גורמת לכך שבסטייה מסוימת מהמרכז הילד לא יוגדר כסובל מהפרעות קשב וריכוז.

 

 

2.  סוג נוסף, הינו אבחון נוירו פסיכולוגי ממוחשב רחב יותר, ה- BRC - BRAIN RESOURCECOGNITION . הבדיקה נמשכת כשעה והתפקודים הנבדקים הנם נרחבים ולא כוללים רק תפקודי קשב וריכוז: מוטוריקה, קשב, זיכרון, ארגון ותכנון, שפה. בנוסף נבדקים מספר תחומי קשב: קשב שמיעתי, קשב חזותי, קשב מתמשך, מיקוד וסינון, הפניית קשב וניהול קשב. מתקבל פרופיל קוגניטיבי מקיף ומפורט המציג את יכולות הנבדק ביחס לנורמה, על פי גיל ושנות לימוד, ומצביע על נקודות החוזק והחולשה שלו. 

 

3.   מבדק ה-MOXO המשמש ככלי עזר מדעי בתהליך אבחון הפרעת קשב וריכוז, מאפשר בדיקה של ביצועי הנבדק בכל אחד מארבעה מדדי קשב שונים- קשב, היפראקטיביות, אימפולסיביות ותזמון (בהתאם להגדרת הDSM – IV). כל מדד נמדד כמותית וביחס לנורמת גיל וממין.  כמו כן, כל מדד נמדד כמותית תחת השפעה סביבתית אותה מדמה מערכת מסיחים  חזותיים ושמיעתיים. ארבעת המדדים ביחד מייצרים פרופיל קשב של הנבדק אישי ומאפשרים תמונת מצב מדויקת של תפקודו בכל אחד מהמדדים ותחת מסיחים שונים.

 

מבדק המוקסו (MOXO) מציג יתרונות, שאינם קיימים במבחן טובה (TOVA), ביניהם: חלוקה לשתי גרסאות- לילדים ולמבוגרים, כאשר מבדק הילדים נמשך רק 15 דקות והמבוגרים 18 דקות; המבדק ידידותי, צבעוני ונעים לביצוע; תוצאותיו פשוטות להבנה; הנורמה ישראלית, עדכנית ורחבה. הבדיקה מבוצעת מול מסיחים שונים: חזותיים, שמיעתיים, משולבים ובדרגות שונות, המדמים סביבות שונות. המבדק מזהה בוודאות של 90% את קיומה של הפרעת קשב וריכוז. כמו כן, התוצאות מיידיות וזמינות עם סיומו של המבדק והן פשוטות, מוצגות בגרפים ובטבלאות צבעוניות וברורות להבנה.

bottom of page